Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Άρτα, αποχαρακτήρισαν δάσος και τριπλασίασαν μέσα σε αυτό τους συντελεστές δόμησης.


Πριν λίγες μέρες είχαμε διαπιστώσει και καταγγείλει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην Άρτα για τον σχεδιαζόμενο αυτοκινητόδρομο στο Λόφο της Περάνθης, μέσα στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού. Σήμερα είμαστε στο επόμενο βήμα της εκμετάλλευσης, με αποχαρακτηρισμό δασικής περιοχής σε χορτολιβαδική και τριπλασιασμό του συντελεστή δόμησης μέσα στο δάσος, οι υποδομές για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, στήθηκαν.

Αποχαρακτήρισαν περιοχή από το πευκόφυτο δάσος, του Λόφου της Περάνθης,το ονόμασαν χορτολιβαδικό και τριπλασίασαν τους συντελεστές δόμησης μέσα στο δάσος για να επενδύσουν σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.



"Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά."( Ερμηνευτική δήλωση - άρθρο 24 του Συντάγματος.)

Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε και συγκεκριμένα την Δευτέρα 11 Μαΐου αποφάσισαν στο δημοτικό συμβούλιο, εκ νέου να προχωρήσουν τις περιβαλλοντικές μελέτες και την αύξηση του συντελεστή δόμησης ενός κτηρίου που βρίσκεται μέσα στο πευκόφυτο Δάσος του λόφου της Περάνθης. Το κτήριο είναι γνωστό ως “τουριστικό περίπτερο” και βρίσκεται μέσα σε καταπράσινη και πευκόφυτη έκταση και που παρά την άρνηση της Δνσης Δασών που με την πράξη (αριθμ.5837/15-11-06) χαρακτήριζαν και πολύ σωστά την έκταση ως ΔΑΣΙΚΗ, αυτοί κατάφεραν και την χαρακτήρισαν ως «χορτολιβαδική έκταση» για να μπορέσουν να την οικοδομήσουν.

Το κτήριο κατασκευάστηκε χωρίς καμιά άδεια από καμιά αρχή στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Λειτούργησε ως εστιατόριο-καφέ και κάποια περίοδο και ως καλοκαιρινό κλαμπ υπό την δημοτική εποπτεία του προηγούμενου δημάρχου(νδ). Τα τελευταία χρόνια έπαψε να λειτουργεί και εγκαταλείφθηκε. Σήμερα με αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λόφο της Περάνθης επιχειρούν να νομιμοποιήσουν μια παράνομη κατάσταση προκειμένου να το εκμεταλλευτούν με τον πιο δυνατό τρόπο.

Προχώρησαν σε δημιουργία τοπικού ρυμοτομικού, μέσα στο δάσος, χωρίς να πρόκειται για έργο κοινής ωφέλειας αλλά για ένα συγκρότημα διασκέδασης και όχι μόνο. Αποχαρακτήρισαν σημαντική περιοχή από το δάσος και τη μετέτρεψαν σε χορτολιβαδικη έκταση και αύξησαν τις δυνατότητες οικοδομικής επέκτασης τριπλασιάζοντας τον συντελεστή δόμησης από 0,2% σε 0,6%. Δημιουργούν έτσι προϋποθέσεις ξενοδοχειακής υποδομής μέσα στην καρδιά του δάσους, ενώ εντελώς κυνικά δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον μπορεί να δημιουργηθούν και "...τρία ξενοδοχεία". Όλα αυτά μέσα σε καταπράσινη πευκόφυτη δασική έκταση ενταγμένη και αυτή στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού.

Η Άρτα τα τελευταία χρόνια μέσα από την συνεργασία παραγόντων που ανήκουν κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα και ενθαρρυμένοι από τους τοπικούς μηχανισμούς κεφαλαίου προχωρούν στην εκμετάλλευση δημόσιων χώρων που τους ιδιοτικοποιούν είτε στο κέντρο της πόλης, είτε στο φυσικό πλούτο που λέγεται λόφος της Περάνθης. Θεωρούν ότι το ίδιο το δάσος, που πλέον κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ, είναι αναξιοποίητο όσο παραμένει δάσος και θα αξιοποιηθεί όταν στην κυριολεξία το σαρώσουν οι μπουλντόζες των εργολάβων.

Και προχωρούν.

Οι ξενοδοχειακές υποδομές πάνω στο παλιό αυθαίρετο είναι τμήμα των σχεδιασμών της συνολικής εκμετάλλευσης και καταστροφής του δάσους έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Είναι προφανές ότι το δάσος και συνολικά ο λόφος της Περάνθης βρίσκεται στα σχέδια εργολάβων και παραγόντων και θα αποτελέσει πραγματικά το ελ ντοράντο τους. Στο δημοτικό συμβούλιο Άρτας(11/5), ενώ ψηφίστηκε η αύξηση των συντελεστών δόμησης δεν γίνετε με σαφήνεια τι πρόκειται να κατασκευάσουν εκεί. Μονό γενικόλογες προφάσεις περί “χώρων αναψυχής” σε εκατοντάδες τετραγωνικά ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκεί θα κατασκευαστούν ξενώνες η ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφέ, υπόγειο παρκιγκ(;) κλπ.

Οι πολιτικές των ανθρώπων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τα κοινά τα τελευταία χρόνια έχουν καταντήσει την πόλη το παράδειγμα προς αποφυγή. Πλήρη τσιμεντοποίηση δημοσίων χώρων κατά μήκος και κατά πλάτος της πόλης, καταστροφή της ντόπιας αρχιτεκτονικής και πλήρη απαξίωση της ιστορικής της ταυτότητας. Το τελειωτικό χτύπημα για την πόλη θα είναι η καταστροφή του μοναδικού πνεύμονα της που είναι ο Λόφος Περάνθης. Ένα φυσικό μνημείο μοναδική ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας ενταγμένο και στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού.

Σε μία άκρο φιλελεύθερης έμπνευσης Monopoly που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα μετατράπηκε και η πόλη μας που κάθε μέρα τετραγωνικό το τετραγωνικό ξηλώνεται περιμένοντας τους επενδυτές να εισπράξουν εις βάρος των ντόπιων, του περιβάλλοντος και της Ιστορίας με την συγκατάθεση και τις ευλογίες των πολιτικών που ενεργούν υπό την προστασία των δύο μεγάλων κομμάτων σε αγαστή συνεργασία αλλά και με την σιωπή και την ανοχή αυτών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των μικρότερων κομμάτων. Σε αυτή την νεοφιλελεύθερη επιδρομή που γνωρίζουν οι δημόσιοι χώροι μέσα στην πόλη(πλατείες) αλλά και το φυσικό περιβάλλον(λόφος της Περάνθης), οι αντιστάσεις όλων μας αποτελούν την μόνη αναγκαιότητα, είτε ως συλλογικότητες είτε και μεμονωμένα, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε εθνικό, αλλά πάντα σε ένα ενιαίο μέτωπο.

Πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1031599

Δεν υπάρχουν σχόλια: