Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Νέος "τρομονόμος";



Ετοιμάζονται να βάλουν χειροπέδες στο Ιντερνετ. Με αφορμή την ΜΗ υπόθεση του press.gr. Ξεσάλωσαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, της ολοκληρωτικής χειραγώγησης και των "πηγών" των απευθείας από τα κέντρα εξουσίας και προβάλλουν ως αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση κατά της ελευθερίας των μπλόγκερ. Ποιοι, αυτοί που δυσφημούν με ξεχωριστό επαγγελματικό τρόπο, δυσφημούν εργαζόμενους, πολιτικούς αγωνιστές, μετανάστες, οποιονδήποτε τους ασκεί κριτική. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ της απίστευτης βρωμιάς και διαφθοράς, των εντεταλμένων υπαλλήλων των υπουργείων, οι κομπιναδόροι και κοινοί εκβιαστές προτείνουν το αλυσόδεμα του ίντερνετ. Προφανώς γιατί έχουν τέτοιες επιταγές να εξαργυρώσουν.

Η εναλλακτική πληροφόρηση και κριτική έχει σταθεί πραγματικό εμπόδιο τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές κυρίαρχες επιλογές που ολοένα και περισσότερο συναντούν ευρύτατα κοινωνικά μέτωπα. Αρκεί να σκεφθεί κανείς τις αντιδράσεις σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, σε καταθέσεις νόμων (π.χ αναθεώρηση του άρθρου 16, κλπ). Tην ώρα που στο ίντερνετ γινόταν εντονότατες κριτικές σε τέτοιου είδους επιλογές(περιβάλλον, ασφάλιση, δικαιώματα, δωρεάν μόρφωση κλπ), στα ΜΜΕ σε ανάλογες συζητήσεις χαϊδεύονταν μεταξύ τους.

Η πληροφόρηση και η Κριτική που ξεκινά από τις ζωές των απλών ανθρώπων που μόνοι τους επιλέγουν το ύφος που θα τις καταθέσουν. Οι απλοί άνθρωποι δεν συμμερίζονται ούτε τις κανονιστικές διατάξεις της επαγγελματικής/καθεστωτικής δημοσιογραφίας ούτε το δήθεν ενδιαφέρον των επαγγελματιών/αλητών των καθεστωτικών ΜΜΕ. Πολύ συχνά αποτελούν μέρος της είδησης και με τρόπο απλό αλλά αληθινό, πληροφορούν, καταγγέλλουν, κρίνουν.
Ότι υπάρχει στο Ίντερνετ τίθεται σε άμεσο διάλογο, χωρίς τα μέλη του να απολαμβάνουν κάποιο "στάτους κβο" κάτι που ισοβαθμίζει τη δυνατότητα όλων των μελών να συμμετέχουν με πραγματικά ίσο τρόπο. Στα καθεστωτικά ΜΜΕ της ψευτιάς, της υποκρισίας, της διαφθοράς και των εξουσιαστικών μηχανισμών, ο καθένας έχει συγκεκριμένη ταξική θέση και συγκεκριμένη τηλεοπτική άξια άρα και εξασφαλισμένη «συμπεριφορά» και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο.

Ο κόσμος των μπλόγκερ (και των σελίδων) είναι μία στέπα ελευθερίας και έτσι πρέπει να μείνει, οτιδήποτε άσχημο και μεμπτό θα το καθορίσουν οι ίδιοι οι χρήστες του, όπως ήδη κάνουν. Οι νομοθετικές επεμβάσεις δείχνουν το μέγεθος της "ενόχλησης" που νιώθουν οι κατεστημένοι μηχανισμοί εξουσίας σε μια περίοδο βαθιάς θεσμικής κρίσης του συστήματος, εξουσίας που αγκαλιάζει όλους τους θεσμούς, όλα τα κόμματα εξουσίας, όλους τους μηχανισμούς της εξουσίας.

1 σχόλιο:

www.katagelies.gr/katagelies/ είπε...

Ακριβώς, ο νέος τρομονόμος φίμωσης δεν θα περάσει