Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
Ο Γκαίμπελς έμεινε μετεξεταστέος.
Η εγκαθίδρυση νέων εξουσιαστικών μοντέλων περίπου κοινών σε όλο τον κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τον ενιαίο άξονα της κοινής οικονομικής σκέψης επιβάλλεται με τα ΜΜΕ. Πάντα ο εντυπωσιασμός της εικόνας, η συναισθηματική φόρτιση μέσω μιας βίαιης ανασκόπησης της ιστορίας, των πιο καλών παραδειγμάτων, ήταν στοιχεία που βοηθούσαν τα μέγιστα για τη συγκρότηση ψευδών γεγονότων με τεράστια σημασία και απήχηση.
Όταν ο Γκαιμπελς ο μάλλον θεμελιωτής των μαζικών και εντυπωσιακών εκδηλώσεων λατρείας, συγκέντρωνε τη νεολαία σε υποδειγματική διάταξη και με τη χρήση λαβάρων(πολύ μεγαλύτερα από τους ανθρώπους, τεράστια)αλλά και με ιαχές(και άναρθρες), μεγάλες παρελάσεις, πετύχαινε τη μαζική εντύπωση στο συνειδησιακό μέρος ενός λαού ενός μεγαλείου ανωτερότητας, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε τους λαούς σε σφαγή.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και άλλαξαν πολλές καταστάσεις, η εξουσία όμως ποτέ δεν αποπήρε αυτόν τον παράξενο "επιστήμονα".
Σήμερα στο Πεκίνο παρακολουθήσαμε ένα τεράστιο προπαγανδιστικό γεγονός θεάματος, ένα παιχνίδι που έπρεπε να εντυπωθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Χιλιάδες τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο όφειλαν να εντυπωσιάστουν από μια "πατάτα".
Μια χώρα που δουλεύουν παιδάκια για ένα πιατάκι ρύζι, μία χώρα που θέτει περιορισμούς στις γεννήσεις με έναν μάλλον εγκληματικό και απάνθρωπο τρόπο, μια χώρα που δολοφονεί χωρίς κανέναν οίκτο όποιον διαφωνεί με την γραμμή του κόμματος που ταυτίζεται με το κράτος. Μια χώρα, ένα κράτος που δεν θα λογοδοτήσει ποτέ για τα εγκλήματα κατά τους λαού της και όχι μόνο.
Αυτό έδειξε σήμερα η Κίνα, την προσπάθειά της να τα σκεπάσει όλα, την προσπάθεια της να παραμείνει αυτό που είναι, ένα εγκληματικό, υπο ανάπτυξη, κράτος.
Η παγκόσμια κοινότητα μάλλον τους έκανε τη χάρη, η προπαγάνδα ήταν εντυπωσιακή, οι εικόνες των σύγχρονων γκεμπελίσκων θα κερδίσουν το στοίχημα με την πραγματικότητα και θα γίνουν πραγματικότητα έστω και ψευδής.
Το θέαμα θα συγκίνηση τόσο πολύ που η βία, η εκμετάλλευση, οι δολοφονίες θα εξαφανισθούν, θα παραμείνουν ολοζώντανες αλλά άφαντες και ανούσιες. Η δύναμη της εικόνας θα κυριαρχήσει στην εποχή της απίστευτης υποτέλειας της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης ύπαρξης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Σωστός!
Κοίτα σύμπτωση και γω τον αγκυλωτο σταυρό ενέρτησα.
Για άλλο λόγο, αλλά η Κίνα μου τον θύμησε.
Δημοσίευση σχολίου