Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Μια παγκόσμια κρίση στους μηχανισμούς κέρδους των χρηματιστηρίων και των τοκογλυφικών διαστροφών των τραπεζών.





Dalli

Μια χρηματιστηριακή κρίση στα πέρατα ή τέρατα των ΗΠΑ ξεσηκώνει άσχημες εξελίξεις σε πολλές οικονομίες του κόσμου. Στις ΗΠΑ η χρηματιστηριακή κρίση ξεκινά από την παροχή δανείου με όρους όχι και τόσο ασφαλείς για την αποπληρωμή αλλά με τεράστια κέρδη για τις τράπεζες αν αποπληρωθούν. Η γενικότερη άσχημη κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των δανείων με υψηλό ρίσκο. Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν είναι πραγματική κατάσταση ή φόβος των χρηματιστηρίων και των τραπεζών ή αν πράγματι ήμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη ανυπακοή-αδυναμία πληρωμής των οφειλών προς τις τράπεζες. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ αναμασούν ότι στις ΗΠΑ, εκατομμύρια ακίνητα θα οδηγηθούν στις λαιμητόμους των δημοπρασιών.

Στην Ελλάδα τα πράματα είναι περίπου διαφορετικά. Η εξάπλωση των δανείων υψηλού ρίσκου είναι πολύ μικρή και δεν είναι διαδεδομένη πρακτική των τραπεζών. Η ζημιά αποτυπώθηκε περισσότερο στο χρηματιστήριο που χθές έπεσε κάτω από το προστατευτικό όριο των 4770-4800 μονάδων, αρχίζοντας μια νέα βουτιά που θα σταματήσει μάλλον αρκετά χαμηλά, υπολογίζουν κάπου στις 4500 μονάδες. Τις τελευταίες μέρες έχουν χαθεί από τις συνεδριάσεις μόνο καμιά 15ριά δίς εύρο ενώ μόνο την παρασκευή χάθηκαν 3 δις εύρο. Η προμελετημένη εισβολή του σαββατοκύριακου έσωσε την κατάσταση μιας και το χρηματιστήριο δουλεύει πενθήμερο.
Οι επιπτώσεις είναι τραγικές και για τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία που τα χρήματα των ασφαλισμένων γίνονται αέρας κοπανιστός. Τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν πάρει δάνεια με όχι σταθερά επιτόκια θα έχουν προβλήματα μιας και είναι αυτοί που θα καλύψουν τους φόβους αλλά και την κερδοσκοπική-τοκογλυφική διάθεση των τραπεζών. Τα επιτόκια θα διαμορφωθούν εκ νέου και σύμφωνα με καθεστωτικά ΜΜΕ αν ένα δάνειο των 150.000 εύρο με 25 έτη αποπληρωμή είχε μηνιαία δόση 711 εύρο τώρα η δόση θα ξεπεράσει τα 900 εύρο. Συνολικά το χρόνο η επιβάρυνση θα είναι κάτι μεγαλύτερη από 2500 εύρο.

Οι κρίσεις στον καπιταλισμό δείχνουν την αδυναμία του συστήματος και μπορούν να δημιουργήσουν αυτοφυείς κοινωνικές εμπάθειες προς τους ναούς του π.χ τράπεζες. Μπορούν να αποκαλύψουν το εγκληματικό τους πρόσωπο ξεπουλώντας τις περιουσίες του κοσμάκη όπως και τις προσδοκίες των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων που πίστεψαν ότι το καλοκάγαθο σύστημα θα του δώσει τα πάντα. Οι τραγικές συνέπειες που θα πληρώσουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που είναι και τα πιο πολυπληθή είναι πέρα από επιλογές (θα μπορούσε και λανθασμένες) που έχουν κάνει οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: