Την Κυριακή 11 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δράσεις για την προστασία του Αμβρακικού όπως αυτές είχαν αποφασισθεί από την Συνέλευση για τον Αμβρακικό. Η Συνέλευση είχε ξεκινήσει μετά την εκδήλωση της Πρέβεζας(23 Μαρτίου) και είχε αποφασισθεί να οργανωθούν μικρές δράσεις σε γειτονικές περιοχές του Αμβρακικού για να προπαγανδιστεί και το επικίνδυνο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Αμβρακικός αλλά και η αναγκαιότητα για την ανάληψη κινητοπιήσεων με σκοπό την προστασία του.
Εκδηλώσεις έγιναν στο Αγρίνιο, στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, στην Αρτα και η τελευταία κινητοποίηση η πιο κεντρική έγινε την Κυριακή(11/5) στην Αμφιλοχία, με πορεία στο δημαρχείο και σύντομο αποκλεισμό του κόμβου της Αμφιλοχίας. Συμμετείχαν σύντροφοι/σες απο Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Πάτρα, Άρτα, Αθήνα κλπ. Επιλέχθηκε η Αμφιλοχία γιατί εκεί έχουν τις αποθήκες τους δύο εταιρείες πετρελαίου η SELL και η EKO και κατά τη γνώμη όλων μας αποτελούν μια σοβαρότατη εν δυνάμει απειλή για όλο το οικοσύστημα.
Στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων αναδείχθηκαν πολλά από τα μέρη που είναι υπεύθυνα για την μόλυνση του Αμβρακικού. Οι ιχθυοκαλλιέργειες, η οικιστική ανάπτυξη των γειτονικών πόλεων και χωριών, οι κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τα φράγματα στον Άραχθο, η απουσία ή κακή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Στο Μενίδι μια μικρή κωμόπολη με μεγάλη τουριστική κίνηση και αναπτυγμένες τουριστικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προέκυψαν νέα περιστατικά μόλυνσης που άφηναν την εντύπωση ότι ούτε τυχαία είναι αυτά, ούτε «ακηδεμόνευτα», αντίθετα είναι περιστατικά που επαναλαμβάνονται συνεχώς με την ανοχή των φορέων που θα έπρεπε να τα ελέγχουν. Οι περιβαλοντικοί όροι των εταιρειών είτε είναι “ανύπαρκτοι” είτε απλά δεν τηρούνται, η λύση του ρίχνω τα λύματα μέσα στους τάφρους που οδηγούν στον Αμβρακικό είναι η πιο «αναπτυξιακή».
Μία άλλη διαπίστωση είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε ένα περιβάλλον ενημέρωσης, «προστασίας» και μόλυνσης του Αμβρακικού που μεταξύ τους έχει πολύ στενούς δεσμούς. Παρακολουθήσαμε τον τοπικό τύπο αυτών των περιοχών που απαξίωνε τις δράσεις μας έστω και αν ήταν μικρές ή μεγαλύετρες, ενώ αντίθετα διαγγέλματα διάφορων απίστευτων παραγόντων με απίστευτες και γενικόλογες σαχλαμάρες έβρισκαν πλούσιο χώρο στις τοπικές και ηλεκτρονικές τους σελίδες.
Η μόλυνση του Αμβρακικού δείχνει να είναι πολυσύνθετη και βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τη μόλυνση ενός υδροβιότοπου αλλά ενός ολοκληρωμένου συστήματος που τη στηρίζει και την αναπαράγει. Αυτό το σύστημα αποτελείτε από εταιρείες, παράγοντες, υπαλλήλους, κόμματα, τοπικά ΜΜΕ κλπ.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις που έγιναν σε όλο αυτό το διάστημα. Οι ντόπιοι όπου συναντηθήκαμε ήταν μόνο θετικοί απέναντί μας και μας ανέφεραν περιστατικά και εικόνες που μας ξεπερνούσαν. Έχουν σαφέστατη εικόνα και για το πώς ήταν ο Αμβρακικός και τι τους πρόσφερε αλλά και το πώς τον μετέτρεψαν σήμερα και ποιοι είναι αυτοί. Ένα ζήτημα είναι γιατί δεν αντιδρούν συγκεκριμένα, αλλά αυτό μάλλον είναι ένα γενικότερο κοινωνικό ζήτημα που αφορά πολύ περισσότερα, όπως ακριβώς και η μόλυνση του Αμβρακικού που δεν περιορίζεται στον υδροβιότοπο αλλά συνολικά στο σύστημα που γεννά αυτή τη μόλυνση.
Όλα συνεχίζονται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου