Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Ενημέρωση από τις εκδηλώσεις σε Αγρίνιο και Μενίδι για τον Αμβρακικό.

Εκτός από την ενημέρωση των ίδιων των εκδηλώσεων επιλέγουμε να σας μεταφέρουμε και εικόνες που μας μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής του Μενιδίου που βρίσκεται πάνω στον Αμβρακικό.


Το σαββατοκύριακο έγιναν οι πρώτες δύο εκδηλώσεις για τον Αμβρακικό, η πρώτη το Σάββατο στο Αγρίνιο και η δεύτερη την Κυριακή το πρωί στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

Το Σάββατο το απόγευμα στήθηκε στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου μια μικροφονική, δυο πάνο ενώ μοιράστηκαν και δεκάδες προκηρύξεις που προπαγάνδιζαν την κατάσταση που βρίσκεται ο Αμβρακικός καθώς και τις εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν. Ο κόσμος που πέρασε ήταν σχετικά αρκετός. Να τονίσουμε εδώ πώς διαβάστηκε και ανακοίνωση καταγγελία από τους συντρόφους του Αγρινίου για κάποιους ΚΚΕδες που τις προηγούμενες μέρες είχαν χτυπήσει κάποιους συντρόφους.

Την Κυριακή το πρωί στήθηκε μικροφονική στην κεντρική πλατεία στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, έγινε μοίρασμα κειμένων και αναρτήθηκαν πανό. Εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς ο κόσμος που ερχόταν σε μας είχε να μοιραστεί και κάποια εμπειρία πιο ζωντανή, μιας και η καθημερινότητά του μοιράζεται σε κατεξοχήν χώρο του Αμβρακικού. Για όσους δεν γνωρίζουν το Μενίδι είναι ένα χωριό που βρέχεται από τον Αμβρακικό. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μικρές τουριστικές μονάδες και αρκετές ψαροταβέρνες και καφέ, που βρίσκονται πλάι στη θάλασσα. Είναι πολύ όμορφο μέρος και οι κάτοικοί του είναι πράγματι ανήσυχοι με την κατάσταση που βλέπουν ότι διαμορφώνεται. Οι ίδιοι μας είπαν και για αγωγούς λυμάτων που ρίχνονται στη θάλασσα και για βόθρους που παρανόμως συνδέονται με τους αγωγούς όμβριων υδάτων και για υποθέσεις από επιχειρήσεις που σε συγκεκριμένα περιστατικά μόλυναν τον Αμβρακικό. Διακρίναμε τρία από αυτά τα περιστατικά.



Το πρώτο περιστατικό, πέρσι το καλοκαίρι οι ίδιοι οι κάτοικοι στην άκρη της παραλίας σε σημείο όπου κολυμπούσαν παραθεριστές, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν βρωμιές από αίματα κλπ που όπως διαπιστώθηκε ήταν από παρακείμενο σφαγείο.

Το δεύτερο περιστατικό μας το ανέφερε κάτοικος του Μενιδίου που ασχολήτε με το ψάρεμα. Πηγαίνοντας σε περιοχή γειτονική από τις ιχθυοκαλιέργρειες χρειάστηκε να μπει στη θάλασσα, εκεί σε συγκεκριμένο σημείο το πόδι του βούλιαξε σε βούρκο ενός μέτρου περίπου. Ο βούρκος ήταν από υπολοίματα τροφών και ακαθαρσιών από τις ιχθυοκαλλιέργειες.. Να τονίσουμε ότι αυτή η διαπίστωση ταιριάζει και με επισημάνσεις επιστημόνων για την ποιότητα του βυθού που βρίσκεται κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο ίδιος κύριος μας είπε πως ο βυθός μοιάζει με άσφαλτο.Τι σημαίνει αυτό; Μας το εξήγησε ο ίδιος. Παλαιότερα πρίν γίνει το φράγμα στον Άραχθο(Πουρνάρι) το ποτάμι, ο Άραχθος, κατέβαζε μέσα στον Αμβρακικό φερτά υλικά όπως κορμούς δέντρων, κλαδιά, μεγάλες ή μικρές πέτρες, χώματα, οτιδήποτε μεταβίβαζε η ίδια η φύση κατά τη ροή του ποταμού. Όλα αυτά τα υλικά αλλά και τα νερά του Αράχθου πλούτιζαν τον Αμβρακικό. Ο βυθός εμπλουτίζονταν με κορμούς και κλαδιά δέντρων δημιουργώντας ένα πάμπλουτο καταφύγιο για κάθε μορφή ζωής. Μας έγινε αναφορά για πληθώρα καλαμαριών, και γαρίδας, είδη που σήμερα τείνουν να αφανιστούν ενώ σίγουρα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Το τρίτο περιστατικό έχει να κάνει με τις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τρόπο που λειτουργούν. Πρόσφατα βρέθηκαν δεκάδες νεκρά ψάρια στους κλωβούς. Θεωρήθηκε υπεύθυνος ο παγετός, αποκαλύφθηκε όμως ότι ο πληθυσμός των ψαριών ήταν πολύ περισσότερος από ότι έπρεπε να ήταν.



Να αναφέρουμε εδώ πως με όποιον κάτοικο μιλήσαμε ήταν εντελώς αρνητικός στην ύπαρξη των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική πλατεία της Άρτας την Παρασκευή(9/5) στις 7:00 το απόγευμα και την Κυριακή(11/5) στην κεντρική εκδήλωση στην Αμφιλοχία στις 11:00 το πρωί. .










Δεν υπάρχουν σχόλια: