Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Λίγα λόγια για την εκδήλωση της Κυριακής 12 Οκτ, που εγινε στην πλατεία Σκουφά με αφορμή την καταστροφή και μετατροπή της σε πάρκιγκ.




Tην Κυριακή 12 του Οκτώβρη μαζευτήκαμε στην πλατεία Σκουφά προκειμένου να οργανώσουμε την αντίστασή μας απέναντι στα σχέδια μετατροπής του δημόσιου και ελεύθερου χαρακτήρα της πλατείας Σκουφά σε ένα πλιάτσικο κερδοσκοπίας, που κατασκευάζει εκεί ένα ιδιωτικό πάρκινγκ.
Ένας χώρος πρασίνου θέλουν να αντικατασταθεί από ένα τσιμεντένιο και άθλιο αρχιτεκτονικά έκτρωμα.

Η πλατεία Σκουφά βρίσκεται απέναντι από την Παρηγορήτισσα και είναι ένας από τους ελάχιστους (αν όχι ο τελευταίος ) χώρους πρασίνου εντός της Άρτας που κάποιοι θέλουν να εξαφανιστεί από προσώπου γης, στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης «ανάπτυξης».
Θέλουν να υλοποιήσουν εκεί ένα ιδιωτικό πάρκινγκ, να ελέγξουν όλες τις θέσεις στάθμευσης στην πόλη, να αναπτύξουν εκεί επιχειρήσεις που θα κάνουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης πιο κερδοφόρα, πάντα για τον ιδιώτη. Στην κατασκευή του ξεχωρίζουμε, τις εξόδους που οδηγούν κατευθείαν πάνω στις αυλές των απέναντι σχολείων, τους υπόγειους ορόφους που η κατασκευή τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα απέναντι βυζαντινά μνημεία και όλα αυτά υπό την παραγοντίστικη λογική της «κοινωνικής προσφοράς» που προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας μιας και το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα κέρδη των ελάχιστων.

Απέναντι στην ιδεολογία του ξεπουλήματος των δημόσιων χώρων, επιλέγουμε την στάση της αντίστασης. Απέναντι στους παράγοντες-μεσίτες που χαρίζουν τους δημόσιους χώρους οργανώνουμε την αντίσταση των απλών ανθρώπων.
Τα ζόμπι των μηχανισμών του κράτους και του κεφαλαίου υποθηκεύουν τις ζωές όλων μας σε μια βίαιη εκμετάλλευση των κοινωνικών μας χώρων.
Στην πόλη της Άρτας τσιμεντόψυχοι παράγοντες από το πάνελ των διεφθαρμένων αστικών κομμάτων αποφάσισαν την μετατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της πλατείας Σκουφά σε μία ακόμη διεστραμμένη αντικοινωνική ιδιωτική επιχειρηματική δράση.
Το τσιμεντένιο έκτρωμα θα αντικαταστήσει μια πανέμορφη πλατειούλα.
Μια μικρή γωνιά μέσα στην πόλη που φιλοξενούσε ανθρώπους θα μετατραπεί στα διεστραμμένα τους μυαλά σε μία ακόμη αντιανθρώπινη κατάσταση μέσα στην πόλη.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί πολίτες όπου όλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην καταστροφή της πλατείας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης διοργανώθηκε χαριστικό/ανταλακτικό παζάρι. Ότι μαζεύτηκε θα δοθεί σε μετανάστες εργαζόμενους της περιοχής σε ένδειξη αλληλεγγύης. Επίσης στο χώρο της πλατείας φυτεύτηκαν φυτά και δεντράκια(ελιές) ως απάντηση στην μεθοδευμένη και χρόνια υπονόμευση της πλατείας από την πλευρά του δήμου, ενώ τοποθετήθηκε και κάδος απορριμμάτων.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι δράσεις αντίστασης ενάντια στην καταστροφή της πλατείας. Έτσι την πέμπτη 16 του μηνός, νωρίς το απόγευμα θα γίνει μικροφωνική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης(στον άγιο Δημήτριο στις 19:00μμ) και το Σάββατο το απόγευμα(17:00μμ) στην πλατεία Σκουφά, θα διοργανωθεί συζήτηση/συνέλευση και στη συνέχεια γλέντι γα την επανοικειοποίηση της ζωντάνιας του χώρου.



ΥΓ: Κατά την παραμονή μας εκεί γνωρίσαμε και "παράξενο προσωπικό" που ήθελε να κάνει εργασίες στην πλατεία. Φορτηγό εταιρείας "αγνώστου πατρός" και χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, προσπάθησε να μπει Κυριακή μεσημέρι στο χώρο της πλατείας για να ξεκινήσει εργασίες νωρίς την επομένη. Οι σύντροφοι που ήταν εκεί δεν επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο και το "ακηδεμόνευτο" εταιρικό φορτηγό πάρκαρε έξω από το χώρο. Το συγκεκριμένο περιστατικό το αναφέρουμε για να τονίσουμε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες υπό μια περίεργη μυστικοπάθεια(δεν μας απάντησαν ούτε ποια εταιρεία ήταν ούτε τι εργασίες και για ποιόν πραγματοποιούσαν στο χώρο).


Ανοιχτή Συνέλευση, Εργαζομένων-Φοιτητών-Ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: