Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Άρτα-Δημόσια Συζήτηση για τους δημόσιους χώρους-Σάββατο 15 Νοεμβρίου.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια μικρή περιγραφεί των οσων υπόθηκαν στην Δημόσια Συζήτηση που έγινε στην Άρτα το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Συγκεκριμένα η συζήτηση κινήθηκε ενάντια στην κατασκευή ιδιωτικού παρκιγκ σε δημοσια πλατεία.


Μετά από μία σειρά από τοπικές δράσεις (στην Άρτα), η Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων-Φοιτητών-Ανέργων διοργάνωσε, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, μια Δημόσια Συζήτηση στο Εργατικό κέντρο Άρτας με θέμα τον αγώνα για την Δημόσια Γη και την Ελευθερία.

Τα συμπεράσματα αυτής της Δημόσιας Συζήτησης είναι μόνο θετικά.

Ο κόσμος ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά και αυτό είναι από μόνο του ένα μήνυμα, προς τις απειλές και συκοφαντίες που εκτοξεύονταν το τελευταίο διάστημα σε όσους αντιστέκονται στην εκμετάλλευση της δημόσιας γης, αλλά και την οικονομική εκμετάλλευση όλων μας, που θα ακολουθήσει το έργο της κατασκευής του ιδιωτικού πάρκιγκ στη δημόσια πλατεία. Οι πολίτες που συμμετείχαν ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και αυτή η πολυσυνθετότητα των “πολιτικών πολιτών” είναι το δεύτερο θετικό μήνυμα αυτής της Συζήτησης αλλά και της κοινωνικής αποδοχής των αντιστάσεων που έχουν δημιουργηθεί.Το ενδιαφέρον όλων εστιάστηκε στο έργο του ιδιωτικού πάρκιγκ που θα γίνει στην δημόσια πλατεία Σκουφά, απέναντι από την Παρηγορήτισσα.

Η πεποίθηση όλων είναι ότι το συγκεκριμένο έργο έχει δύο στόχους, αφενώς τη δημόσια περιουσία και αφετέρου τα υπερκέρδη που θα αποκομισθούν από την χρήση του σε κάποια εταιρεία ή κάποιον ιδιώτη. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται για ένα έργο “ανάπτυξης”, ενώ είναι ένα έργο εκμετάλλευσεις, ένα έργο που θα εκμεταλλευτεί δημόσιους χώρους, που θα εκμεταλλευτεί οικονομικά τους πολίτες της πόλης, μιας και μετά την παραχώρηση των δημόσιων χώρων στον ιδιώτη, όταν ο πολίτης θα ξαναχρησιμοποιήσει αυτούς τους χώρους θα πρέπει να πληρώσει αδρά. Σήμερα αυτοί οι δημόσιοι χώροι του ανήκουν.Στη συζήτηση αναφέρθηκε και η λύση του κυκλοφοριακού, που θεωρήθηκε ως πρόφαση των ιδιωτών. Είναι πρόφαση η εξυπηρέτηση του πολίτη(επί πληρωμή πάντα), από τη κατασκευή του ιδιωτικού πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες απομακρύνονται και πολύ σωστά από το κέντρο της πόλης.

Επίσης το κυκλοφοριακό δεν μπορεί να λυθεί με αύξηση των οχημάτων εντός της πόλης. Αυτή η αύξηση των οχημάτων είναι μια τραγική πραγματικότητα που θα δημιουργήσει η κατασκευή του πάρκιγκ, ενώ σημειώθηκε ότι το κέντρο της πόλης διαθέτει μόνο δύο κεντρικούς δρόμους, που η γιγαντιώδης αύξηση των οχημάτων θα τους μπλόκαρε τελείως

Πολίτες καταθέτοντας την εμπειρία που είχαν τόνισαν ότι στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις η πολιτική τακτική θέλει τα πάρκιγκ στην περιφέρεια των πόλεων και όχι στο κέντρο τους. Αντίθετα το κέντρο των πόλεων είναι πεζοδρομημένο με διατηρημένα τα παλιά κτήρια, με πλατείες και δημόσιους χώρους γεμάτους πράσινο που αποδίδονται στους πολίτες και στους επισκέπτες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής της καθημερινότητας και όχι εμπορευματοποιώντας την. Αντίθετα με αυτό που γίνεται στην Άρτα, όπου οι τελευταίες γωνιές με πράσινο τσιμεντοποιούνται, γίνονται θυσία στα κέρδη των λίγων.

.

Η κατασκευή του ιδιωτικού πάρκιγκ στην δημόσια πλατεία Σκουφά και απέναντι από την Παρηγορήτισσα θεωρήθηκε και πολύ σωστά, ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο το Βυζαντινό μνημείο, ενώ οι αρνητικές εντυπώσεις για την τύχη που επιφυλάσσεται στα ιστορικά μνημεία συζητήθηκε για όλα τα μνημεία, που μένουν είτε στην τύχη τους (στην καλύτερη περίπτωση) είτε πέφτουν πάνω στους σχεδιασμούς για “ανάπτυξη” κάποιου ιδιώτη(στην χειρότερη περίπτωση).

Για τα ιστορικά μνημεία αλλά και για την ποιότητα ζωής στην πόλη συζητήθηκε να υπάρξει προσπάθεια για κατάθεση μιας πιο συνολικής πρότασης.

Επίσης συζητήθηκε το επικίνδυνο που ενέχεται στην κατασκευή του ιδιωτικού πάρκιγκ και όσον αφορά τα παιδιά των σχολείων που βρίσκονται στα διπλανά σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί πώς σε αυτή τη Δημόσια Συζήτηση δεν υπήρξε ούτε μια θετική νύξη για την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου και την κατασκευή ιδιωτικού πάρκιγκ.Σε αυτή την συζήτηση έγιναν αναφορές και στους φυλακισμένους κρατούμενους που βρίσκονται σε απεργία πείνας. Όλοι τάχθηκαν στο πλευρό των κρατουμένων δηλώνοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα τους για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.Η Ανοιχτή Συνέλευση συμμετείχε και στην πορεία για το Πολυτεχνείο τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μιας εξέγερσης που τα μηνύματα της αντίστασης των απλών ανθρώπων, των λαών, απέναντι στους λίγους, πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν ζωντανά και σήμερα.Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων-Φοιτητών-Ανέργων. ( Άρτα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: