Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Του συνέδρου το κάγκελο, στη χώρα με το κόκκινο φωτάκι.



Κάπως έτσι είναι σύντροφε και συντρόφισσα τα πράγματα. Αυτή η χώρα κοιμάται και ξυπνά με το φωτάκι στην ξώπορτα αναμμένο. Όλο περιμένει με ανυπομονησία, πλυμένη και καθαρή τον επόμενο, χρόνια τώρα. Ένας λαός στα όρια της παραφροσύνης, με "πρέπει", με "ενοχές", με "δικαιώματα", και "ορέξεις" για πολλά πολλά αλλά ταυτόχρονα μίζερος και ...χαλαρός.

Ξεκίνησαν τα συνέδρια του Πασοκ και του Συριζα και δικαιωματικά ο χώρος της ευρύτερης αριστεράς βρίσκεται σε μοναδικούς οργασμούς. Τα συνέδρια είναι σημαντικά και για τα δύο κόμματα εξουσίας, μιάς και οι τελευταίες ζυμώσεις στα εργαστηριακά κέντρα του Λαμπράκη θέλουν αυτόν τον πολιτικό χώρο, της σοσιαλδημοκρατίας, να ανανεώνετε βιαίως.
Στο Πασόκ, οι προσυνεδριακές τουλάχιστον συγκεντρώσεις είχαν πράγματι ενδιαφέρον. Τότε στις προσυνεδριακές συζητήσεις υπήρξαν τοποθετήσεις που έθεταν τα πάντα εν αμφιβολο. Η κριτική που γινόταν από κάποιους υπψ συνέδρους ήταν πολύ έντονη και σε κάποιες στιγμές γινόταν και ....αθυρόστομη. Στο συνέδριο του Πασόκ τα πράματα δεν δείχνουν τόσο ευχάριστα πλην όμως έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, μίας και κατά κάποιες φήμες, ψάχνουν τρόπους να ξανά συνδεθούν με το κοινωνικό σώμα. Καλή στιγμή διάλεξαν για τη συνουσία κόμματος και βάσης, η οποία μπορεί πράγματι να κρύβει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Στο ΣΥΝ, το άλλο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα, τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά. Η αριστερά του λάιφ στάιλ θα μπορούσε κάλλιστα να μην ήταν κόμμα σαν το Συριζα, αλλά το νέο κυριακάτικο περιοδικό του Λαμπράκη υπό τη διεύθυνση του μωβ γυαλάκια, Λάλα. Στις σελίδες του θα μπορεί να βρει ο αναγνώστης τα πάντα σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες επιταγές του λαιφ σταιλ. Σίγουρα το νέο αντικείμενο του Λαμπράκη μετά και την πανωλεθρία Βενιζέλου του επιστρέφει τις ορέξεις περί χειραγώγησης ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου αυτόν της σοσιαλδημοκρατίας. Το νέο περιοδικό σχήμα θα έχει συνεντεύξεις, οικολογία, πλήρη απουσία από τις μη τηλεοπτικές οδούς των απεργών, αν και εκεί θα γίνουν παρεμβάσεις και θα υπάρχει εικόνα όταν συμφωνούν το πλάνο με τις προσδοκίες του περιοδικού.
Το συνέδριο του Συριζα πρέπει να μοιάζει με μεγαλοπρεπή τελετή, πρέπει να αποκτηθεί πιστό κοινό που θα πρέπει να εμφανίζεται και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Το συνέδριο έχοντας λυμένα τα προβλήματα διαδοχής(έχουν λυθεί με το γνωστό σταλινικό τρόπο της απευθείας ανάθεσης), θέτει τις εργασίες σε ένα και μόνο στόχο. Στη δημιουργία εικόνας με μαζική συμμετοχή προκειμένου να μην ακυρώνεται η δουλειά των εργαστηρίων των δημοσκοπήσεων. Επίσης θα γίνει δουλειά και στο τομέα των συμβολισμών μίας και αυτή τη στιγμή οι μόνοι συμβολισμοί που συνοδεύουν την νέα συρίζια εποχή είναι το "επί τοις εκατό"%» των εργαστηρίων, το "άπειρο"
της σύστασης, και το ιδεολογικό "κενό" #.

Στην άλλη πλευρά της εξουσίας, οι ΗΠΑ και τα ντόπια νενέκια της πρεσβείας τροφοδοτούν τον αστικό τύπο με νέα σενάρια τρόμου. Απαιτούν λέει οι ΗΠΑ να τους δώσουν πρόσβαση οι ντόπιοι ρουφιάνοι σε προσωπικά δεδομένα του ελληνικού λαού, προκειμένου το αμερικάνικο States να κατάργηση τη βίζα για όσους ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.
Τέρμα φίλε ακροατή οι πολυήμερες διακοπές στην αμερικάνικη πρεσβεία πριν το κανονικό ταξίδι στις ΗΠΑ. Τώρα θα πηγαίνεις ΗΠΑ χωρίς να έχεις πάει στην αμερικάνικη πρεσβεία, χωρίς να έχεις απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις όπως αν είσαι ομοφυλόφιλος, αν σου αρέσει η μάνα σου, αν της έχεις ρίξει κανέναν κρύο, σε τι θεό πιστεύεις, αν είσαι τρομοκράτης κάτι που θα ήσουν αν είχες συμμετάσχει έστω και σε μία πορεία, κλπες ερωτηξούλες από το πάνθεον της τολμηρής φαντασίας των υπαλλήλων της πρεσβείας.
Σήμερα ακροατή μου θα έχουν απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις άλλοι αντί για σένα, γιατί το ενδιαφέρον των αμερικάνων παραμένει, απλά δεν θα σε ταλαιπωρούν εσένα προσωπικά. Θα το έχουν διευθετήσει το θέμα οι πάντα πρόθυμοι για τέτοια ρουφιανιλικιά αστυνομικοί, οι δικαστικές αρχές και κάθε πρόθυμος υπάλληλος από το βασίλειο της ελληνικής δανιμαρκίας.
Να θυμίσουμε εδώ ότι οι αμερικάνοι είναι αυτοί που παρακολουθούν μέχρι και τον πρωθυπουργό(να βλεπαν και το ζαχόπουλο;) στο δικό σου το ποινικό μητρώο θα σκοντάψουν.
Α! Εδώ έχουμε μια μικρή τόσο δα διόρθωση, οι αμερικάνοι δεν εννοούν ποινικό μητρώο αυτό το πιθανώς λευκό χαρτί που διαθέτεις, οι αμερικάνοι είναι σαφέστατοι. Θέλουν πρόσβαση στον ατομικό σου φάκελο που συντάσσουν οι πάντα πρόθυμοι υπάλληλοι των τμημάτων της αστυνομίας, της ΕΥΠ κλπ. Αυτό θεωρούν ποινικό μητρώο και αυτό θέλουν, τα λευκά ποινικά μητρώα τους είναι αδύναμα να καταλάβουν την ακριβή πολιτική φύση των υπηκόων τους.

Εδώ κολλάει φίλε ακροατή και το αναμμένο φωτάκι που σου λέγαμε στο τίτλο του κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: