Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ασπόνδυλες κριτικές σκέψεις



απ το αρχείο μας


YΓ:
.προύχοντες, κοτζαμπάσηδες και δεσποτάδες. Φιγούρες και μιας άλλης εποχής που εντελώς πεισματικά επανέρχονται, κυκλοφορούν, μολύνοντας κάθε ιδέα, κάθε αξία, κάθε εικόνα ελευθερίας.
Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία, είχε πει ο ποιητής αλλά τι να πείς για τις λέξεις που χάθηκαν στα λογύδρια των κάθε είδους ασπόνδυλων παραγόντων με οξιά προβλήματα οσφυοκαμψίας. Ως Μεσαίωνα χαρακτηρίζουμε μια ολόκληρη εποχή που τιμούσε τον άνθρωπο για μία και μόνο πράξη. Ερχόταν ο άνθρωπος σε τούτων τον κόσμο μόνο για να υπηρετήσει ένα και μόνο πράγμα, τη διαδικασία του θανάτου του σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που του ‘δινε το μάνιουαλ της εκκλησίας και της καθεστυκίας τάξης των αρχόντων. Ο άνθρωπος ήταν αντικείμενο των όποιων εξελίξεων, καμία συμμετοχή, καμία εγγύτητα στη λογική, καμία δραστηριότητα που να αφήνει σημάδια ζωής. Τη λογική τη χρησιμοποιούσε μόνο για να τακτοποιεί τις δοσμένες υποχρεώσεις του, ουσιαστικά τις αξιωματικές αξιώσεις της όποιας εξουσίας, του φεουδάρχη, του παπά, του κλπ. Ο Μεσαίωνα της λογικής και του ανθρώπου-αντικειμένου έμελε να επιστρέψει...

Οι προύχοντες, οι κοτζαμπάσηδες και οι δεσποτάδες ήταν οι φιγούρες που κατά την μακρόχρονη Οθωμανική αυτοκρατορία επέβλεπαν και συντηρούσαν τους θεσμούς της κατοχής. Μάζευαν τους φόρους(ρόγα ή ζητεία), κρατώντας ένα ποσοστό και αν μη τι άλλο καταδίκαζαν κάθε προσπάθεια ανατροπής της Οθωμανικής Τάξης.
Στην κατεχόμενη από τους Κινέζους Λάσα εδώ και λίγες εβδομάδες διαπράττεται ένα ακόμη κρατικό έγκλημα. Δεκάδες θιβετιανοί έχουν δολοφονηθεί από τον κινέζικο στρατό και την εκεί αστυνομία. Εκατοντάδες έχουν βασανισθεί και φυλακισθεί. Από τις 12(;) Μαρτίου αυτό το έγκλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις, τις διαστάσεις της γενοκτονίας. Από τις 12(;) Μαρτίου οι Κινέζοι έχουν διώξει δημοσιογράφους και έχουν κλείσει τις πόρτες, το έγκλημα ολοκληρώνεται.

Στην Αρχαία Ολυμπία στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός από αστυνομικούς και λοιπά είδη προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εικόνας της "ολυμπιακής ειρήνης" των ελλήνων και κινέζων ή αλλιώς "των αρχών". Κάποιες ηρωικές προσπάθειες από Γάλλους δημοσιογράφους θα λογοκριθούν με τον ίδιο τρόπο από τα ΜΜΕ της Κίνας και της Ελλάδας. Η εικόνα όμως είχε ήδη κάνει το ταξίδι της, πιο γρήγορα από τις ολυμπιακές τους ανοησίες. Η παρουσία της αντίστασης και της θυσίας ενός λαού δεν θα αποσιωποιηθεί και επιλέγουμε να τιμήσουμε μόνο αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: