Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Τίτλοι τέλους για την Ολυμπιακή και για χιλιάδες πρώην αλλά και επόμενους εργαζόμενους.

.







Η Ολυμπιακή ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως, όλη η δημόσια περιουσία πέρασε στα χέρια του ταύρου της Τάξης των νεοκαπιταληστών στην ελλάδα.
Ένα τελευταίο κεφάλαιο είναι να κατανοήσουμε το ποιος έχασε και το ποιος κέρδισε από αυτή την πολύ όμορφη συμφωνία των Μη Κυρίων.

Για την Τάξη των νέοκαπιταληστών.

Αναμφίβολα θα βγουν κερδισμένοι μίας και κατάφεραν να βάλουν στο χαρτοφυλάκιο τους μια τεράστια εταιρεία με πολύ καλή εμπειρία της αγοράς, μεγάλη διείσδυση στην παγκόσμια αγορά άρα αυτό που πουλά το πουλά σε μια παγκόσμια αγορά και ένα πολύ έμπειρο προσωπικό.
Εκτός αυτού η Ολυμπιακή είναι ίσως η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που διαθέτει η ίδια ένα υπερσύγχρονο δικό της αεροδρόμιο.

Το τίμημα εξαγοράς δεν αποτελεί καν τίμημα και εμπίπτει στην σφαίρα του φιλοδωρήματος, τουλάχιστον όσον αφορά το ποσό που δόθηκε στο τυπικό μέρος για την εξαγορά της εταιρείας.
Οι όροι που συνοδεύουν την εξαγορά όπως "εθελουσία έξοδος" εργαζομένων με ευθύνη του Κράτους, οι χρηματοδότηση της νέας εταιρείας, η ήδη πληρωμένη παραμονή της Ολυμπιακής στο ελευθέριος Βενιζέλος, καθιστούν την Τάξη των νέοκαπιταληστών σε θέση να κατιουριένται από τη χαρά τους για την έκβαση της εξαγοράς.

Για τους εργαζόμενους.

Η πώληση της Ολυμπιακής θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος είτε στην προσωρινή απόλυση και επαναπρόσληψη με νέους όρους(ατομικές συμβάσεις το λένε), είτε σε εθελουσία έξοδο με σύνταξη και λοιπές γεναιωδορίες από τα δημοσια ασφαλιστικά ταμεία(πχ ΙΚΑ).
Σιγουρότατα η ευέλικτη εργασία και οι κάθε είδους μορφές της όπως αναγράφονται με σαφήνεια και στο μπουκάλι με βιτριόλι που κάποιοι άλλοι καπιταληστές έριξαν στην Κων Κούνεβα, σίγουρα δεν τοποθετεί τους εργαζόμενους στους "κερδισμένους" αυτής της συμφωνίας.
Αν κάποιοι έχουν απορίες μπορούν ήδη να ρωτήσουν τους νεοπροσλαμβανομένους στον ιδιωτικό πρώην δημόσιο τραπεζικό τομέα, στον ιδιωτικό πρώην δημόσιο ΟΤΕ κλπ.
Και για του λόγου του αληθές ήδη η εταιρεία που αγόρασε την Ολυμπιακή ξεκινά διαγωνισμό για την πρόσληψη 4000 θέσεων εργασίας όπου οι "τυχεροί" θα υπογράψουν ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ εργασίας.
Ο καθένας μόνος του με το δικαίωμά του στην εργασία.
Τονίζεται ότι όλοι θα περάσουν από συνέντευξη.
Να θυμίσουμε ή και να γνωρίσουμε στο φιλοθεάμον κοινό ότι μία από τις ερωτήσεις που γίνονται σε αυτού του είδους τις συνεντεύξεις είναι «εσείς με τι μισθό θα είσαστε ευχαριστημένοι».
Προφανώς γιατί το ύψος του μισθού, στη Νέα Τάξη πραγμάτων είναι υπό διαπραγμάτευση και βέβαια δεν θα τον καθορίσει η αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται ένας υποψήφιος εργαζόμενος.

Για την κοινωνία και για όλους εσάς.

Όλοι εμείς χάσαμε μία δημόσια υπηρεσία για την οποία κάναμε για χρόνια τεράστια έξοδα και θυσίες.
Φτιάξαμε ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο ενώ έγινε με χρήματα του λαού και στο όνομα της δημόσιας Ολυμπιακής τότε χαρίστηκε(μέσω της μακροχρόνιας ενοικίασης) στους γερμανούς, σήμερα χαρίζουν την Ολυμπιακή.
Ο ελληνικός λαός έχασε μία ακόμη δημόσια τεράστια περιουσία ενώ αποδέχθηκε την υποχρέωση να πληρώσει κάμποσα εκατομμύρια ευρώ κάτι παραπάνω από 1 δις ευρώ για την....εξυγίανσή της.
Τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να πληρώνουν τις νεες απαιτήσεις των "νέων εθελούσιων συνταξιούχων" που μέχρι τώρα ως εργαζόμενοι τροφοδοτούσαν με εισφορές τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τώρα θα παίρνουν από αυτά.

Ετούτος ο λαός ξανάγραψε μία χρυσή σελίδα ραγιαδισμού, υποτέλειας και αθάνατης ευτέλειας απέναντι στους φυσικούς του εχθρούς που επιμένει χρόνια τώρα να τους κουνά την ουρά και να τους συνοδεύει με παλαμάκια σε κάθε βρωμιά που κάνουν εναντίον του.
Αυτό ο λαός που ούτε ξέρει, ούτε θυμάται, αλλά και ούτε θα μάθει ποτέ. Αυτός ο λαός σχεδόν μια Τάξη ολόκληρος που του είναι πιο εύκολο να πετροβολάει την Τάξη του παρά τους φυσικούς, Ταξικούς του εχθρούς.
Αυτός ο λαός που στις μέρες μας έχει αναγάγει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό του σημερινού πολιτισμού του τη βρωμιά και τη διαφθορά, σε όλους τους θεσμούς και σε όλο το μήκος και πλάτος της εξουσίας και αυτό είναι και δική του κατασκευή.

1 σχόλιο:

ange-ta είπε...

Το πραγματικό deal πίσω από το… deal Βγενόπουλου για την Ολυμπιακή επιχειρεί από σήμερα να αποκρυπτογραφήσει η αγορά, καθώς είναι γνωστό ότι ο Mr MIG, όσο και αν ασχολείται παρεμπιπτόντως με τον προβληματικό εθνικό αερομεταφορέα και τη διάσωσή του, δεν έχει ξεχάσει το μεγάλο του… απωθημένο, να καταλάβει δηλαδή μια θέση στο στενό κύκλο των ισχυρών τραπεζιτών της χώρας.

Με το ξαφνικό ξέσπασμα… επιχειρηματικού πατριωτισμού, κόντρα σε κάθε ορθολογική επιχειρηματική και οικονομική εκτίμηση (η Ολυμπιακή έχει αρκετές δεκαετίες να εμφανίσει κέρδη και εν μέσω κρίσης είναι άγνωστο πότε και αν θα ξαναπεράσει σε κερδοφορία…), ο Α. Βγενόπουλος κερδίζει άμεσα δύο «τετράγωνα» στη σκακιέρα του μεγάλου επιχειρηματικού παιχνιδιού:

- Προσφέρει μια πολύτιμη εξυπηρέτηση στην κυβέρνηση, ακριβώς την ώρα που φαινόταν ότι θα έμπαινε σε μια μεγάλη περιπέτεια με την Ολυμπιακή, με απρόοπτη έκβαση και μάλιστα εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Αυτή η «χάρη» έχει σημαντική αξία στο άτυπο «χρηματιστήριο» των αλληλοεξυπηρετήσεων ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους ισχυρούς επιχειρηματίες, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια θα είναι η πραγματική προστιθέμενη αξία της στο μέλλον για τον κ. Βγενόπουλο και τον όμιλό του.

- Ανεξάρτητα από το αν και πώς θα ανταμειφθεί στο μέλλον ο κ. Βγενόπουλος για τις πολύτιμες εθνικές υπηρεσίες του, γεγονός είναι ότι η συμφωνία για την Ολυμπιακή τον έχει ήδη εντάξει στο κλαμπ των ελάχιστων Ελλήνων επιχειρηματιών που κλείνουν deal υψηλού επιπέδου με την κυβέρνηση. Έτσι, κλείνει και το «τραύμα» από την ατυχή (πλην άκρως επικερδή…) προσπάθεια εξαγοράς του ΟΤΕ, όπου ο κ. Βγενόπουλος είδε την κυβέρνηση και τα παραδοσιακά επιχειρηματικά «τζάκια» να του κλείνουν το δρόμο. Σήμερα, έστω και αν πήρε το μεγάλο… «μουτζούρη» του δημόσιου τομέα, την εταιρεία που έχει καταφέρει να χάνει ένα εκατ. ευρώ την ημέρα, ο κ. Βγενόπουλος μπορεί να καταγράψει στις επιτυχίες του, ότι έκλεισε τη δουλειά εις πείσμα πολλών παλαιών «τζακιών», τα οποία συνασπίζονται μετοχικά στην Aegean.

- Ως «εθνικός σωτήρας» του πολύπαθου αερομεταφορέα, ο κ. Βγενόπουλος μπορεί να αντιμετωπίσει και με άλλο «αέρα» τη σοβαρή δικαστική του περιπέτεια, με τη γνωστή υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο αναμένεται το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο καλείται να κρίνει αν θα στείλει τον κ. Βγενόπουλο στο ακροατήριο, ή θα αρχειοθετήσει τις εναντίον του κατηγορίες και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί έναν «εθνικό σωτήρα» να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου…

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι σε ποιο βαθμό μπορεί να συσχετίζεται η επιτυχία Βγενόπουλου με την Ολυμπιακή και η διαρκής προσπάθειά του να ενταχθεί στο λόμπι των μεγάλων τραπεζιτών. Ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει κρύψει ως τώρα, ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση, με το «πακέτο» των 28 δις. ευρώ, έβγαλε από τη δύσκολη θέση τους κορυφαίους τραπεζίτες και τους έδωσε δυνάμεις για να αποφύγουν, στο ορατό μέλλον τουλάχιστον, μια ανεπιθύμητη εξαγορά από την Marfin.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση την επόμενη φορά που θα αρχίσουν να «στριμώχνονται» οι μεγάλοι τραπεζίτες: θα προσφέρει πάλι χείρα βοηθείας, ή αυτή τη φορά θα επιτρέψει στον κ. Βγενόπουλο να αναλάβει το ρόλο του σωτήρα –έστω και ανεπιθύμητου. Το βέβαιο είναι, ότι σε μια πολύ σκληρή περίοδο για τις ελληνικές τράπεζες, κανένας τραπεζίτες δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια», μέχρι να έλθει εκείνη η στιγμή.

Γι’ αυτό και πολλοί στην αγορά προεξοφλούν ήδη ότι, μετά το deal της Ολυμπιακής, αρχίζει μια νέα φάση του αδυσώπητου παρασκηνιακού «πολέμου» των τραπεζιτών με τον Mr MIG. Και θυμίζουν ότι το τραπεζικό λόμπι στην Ελλάδα ποτέ δεν έχει ηττηθεί από νεόκοπες δυνάμεις…

αυτα γράφει

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/mig:-%CE%A4%CE%B1-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9F.%CE%91-200903089919/