Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Πλατεία Κύπρου και Πατησίων






Μία απόφαση με μεγάλη πολιτική αξία για τα κινήματα πόλης είχαμε χθες στην Αθήνα. Αφορούσε την αναστολή της οικοδομικής άδειας για το γκαράζ στην πλατεία της Κύπρου και Πατησιών. Έχει σημασία να το δούμε γιατί στην ανάλυσή της αυτή η απόφαση δείχνει ότι οι αντιστάσεις των πολιτών απέναντι στην λεηλασία των δημόσιων χώρων αν έχουν διάρκεια και ένταση μπορούν να φέρουν αποτελέσματα θετικά για όλους.
Πριν ένα μηνά ο ανεκδιήγητος δήμαρχος Αθηναίων πήγε και κατάστρεψε τα δέντρα μιας από τις ελάχιστες πλατείες στο κέντρο για να κατασκευάσεις εκεί πάρκιγκ. Κατάφερε με ασπίδα την αστυνομία(την πρώτη μέρα) αλλά και τραμπούκους είτε της νύχτας είτε φασίστες την επόμενη, να καταστρέψει την πλατεία και να δημιουργήσει συνθήκες τετελεσμένου στην περιοχή. Οι κάτοικοι μαζί με άλλους αλληλέγγυους αντιστάθηκαν έδιωξαν τις μπουλντόζες και εγκαταστάθηκαν μόνιμα πάνω στην πλατεία προστατεύοντας την και εμποδίζοντας την περαιτέρω εκμετάλλευσή της.
Παράλληλα κινήθηκαν και νομικά αλλά και κινηματικά διοργανώνοντας καθημερινές δράσεις.
Χθες είχαμε το ευχάριστο της αναστολής της οικοδομικής άδειας που σημαίνει ότι και τυπικά δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες.
Είναι η πρώτη νίκη των κατοίκων που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πλατείας.

Η συγκεκριμένη πλατεία δεν είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος που απειλείτε. Υπάρχουν δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που ξεκινούν από την λεηλασία του δημόσιου χώρου για να καταλήξουν στις επιταγές των εργολάβων και των παραγόντων.

Η νίκη(έστω πρωσωρινή) αυτή των κατοίκων του πάρκου της Κύπρου και Πατησιών δείχνει ότι οι αγώνες αυτοί μπορούν και θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: