Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

H "ανάπτυξη" των δημόσιων χώρων ακολουθεί, παντού, περίπου τις ιδιες πρακτικές εφαρμογής.

Από την πολύ σπουδαία ομάδα των Ιόν της ελευθεροτυπίας παρουσιάζονται οι πρακτικές που ακολούθησε ο δήμαρχος Αθηναίων για το πάρκο της Κύπρου και πατησιών.
Βλέπουμε ότι υπάρχουν ομοιότητες και με άλλες περιπτώσεις εκμετάλλευσης δημόσιων χώρων που να μας αφορούν άμεσα.

Σίγουρα η λογική είναι η ίδια. Εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων με ανάθεση τους σε εργολάβους και αν είναι δυνατόν χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες αλλά απευθείας, αυτό επιχειρήθηκε στην Αθήνα.
Αξίζει αν δείτε αυτή την περίπτωση και να κάνετε τις συγκρίσεις σας και στον τρόπο που γίνετε το πλιάτσικο αλλά και στην επιχειρηματολογία των δημάρχων που υπερασπίζονται τέτοιου είδους "έργα".

Αναφέρουν οι Ιοι:

«Συμμορίες εκβιαστών με προβιά οικολόγων» ήταν ο οχτάστηλος τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας «Αυριανή» σχετικά με το πάρκο της πατησιών.
Σχόλιο .Raδιο κλειδαρότρυπα : Σας θυμίζουν κάτι η συκοφάντηση των κοινωνικών αγωνιστών με ανάλογους χαρακτηρισμούς αλλά και η σύμπλευση πασοκων(μμε) και νεοδημοκρατών για την ανάπτυξη των δημόσιων χώρων.

Παρακάτω :
» Τι έκανε ο κ. Κακλαμάνης; Μετέτρεψε μια πράσινη έκταση με χαρακτήρα κοινόχρηστο (ΦΕΚ 382/Δ/1989), σε ατομική ιδιοκτησία του δήμου. Αμέσως μετά την παραχώρησε με σύμβαση σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία με σκοπό το κέρδος θα τη μετέτρεπε σε υπόγειο ιδιωτικό γκαράζ. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική της κυβέρνησης, που μεσιτεύει δημόσιες ελληνικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα με ιδιαίτερα «συμφέρουσες» τιμές. Ο,τι έγινε δηλαδή και στη Βιστονίδα με φανερό μεσίτη τον Εφραίμ. Ακολουθώντας την τακτική αυτή, στις 22/12/06, ακριβώς πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο απερχόμενος δήμαρχος Θ. Μπεχράκης υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης του μικρού πνεύμονα της Κυψέλης σε δύο εταιρείες που ενώθηκαν για να κατασκευάσουν το επικερδές αλλά και επιχορηγούμενο έργο.»

«.Συνοπτικά: ο Δ.Α. πούλησε «διά της παραχωρήσεως» μια κοινόχρηστη πράσινη έκταση σε μη οικοδομήσιμο χώρο. Ο Δ.Α. προχώρησε στη μη επιτρεπτή ενέργεια της μεταβολής μιας δασικής έκτασης σε χώρο με διαφορετική χρήση. Η σύμβαση δεν τέθηκε υπόψη κάθε ενδιαφερόμενου για εύλογο διάστημα, όπως προβλέπει ο νόμος (ΦΕΚ 482/Δ/1987). Τα δέντρα που κόπηκαν είναι περισσότερα (52) από τα 12 που προέβλεπε η άδεια, ενώ τα περί μεταφύτευσης είναι πρόσχημα. Δεν εξετάστηκε κανένας τρόπος από όσους είχαν υποδειχθεί, προκειμένου να μην κοπούν τα δέντρα. Τέλος, ο νόμος προβλέπει να κατασκευάζονται τέτοια πάρκινγκ κοντά σε στάσεις μαζικών μέσων μεταφοράς κι όχι όπου συμφέρει τις εταιρείες και τους δημάρχους.».

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: